HEART IS A DRUM | BECK: MORNING PHASE



Ma reggel, kissé még álmosan nyúltam a telefonom után, hogy megnézzem, kik is lettek gazdagabbak az 57. Grammy-díjátadó gála után egy, vagy akár több szobrocskával.
Nos, én személy szerint igencsak meglepődtem (bár a hozzáértők szerint nem volt meglepetés idén) az év albuma nyertesén. Bár annyira nem, mint Kanye West, itt.

Beck Hansen neve ismerősen csenghet azok számára, akik már a ’90-es években is „aktív zenehallgatók” voltak (1994-ben megjelent Loser c. dala hozta meg számára az átütő sikert), őszintén bevallom nekem viszont utána kellett néznem Beck eddigi sikereinek. A lista egészen hosszú, hiszen a Morning Phase már a 12. nagylemeze az amerikai énekes/zenész/dalszövegírónak.
            Az album 2014. februárjában jelent meg, az idei Grammy-díjátadón pedig besöpörte az Év albuma, valamint az Év rock albuma díjat is. A kritikusok véleménye szerint Beck az egyik „legkreatívabb alternatív rock zenész”.
            Őszintén szólva a Morning Phase meghallgatása után sok jelző eszembe jutott, a kreatív azonban nem szerepelt a listámon. Félreértés ne essék, egy nagyszerű albumról beszélünk, azonban számomra meglehetősen egysíkú. A borító és a cím remekül összegzi a lemez hangulatvilágát: kicsit melankolikus, kicsit elmosódó, kicsit esős, kicsit elmélázós. Pont, mint egy lágyabb téli reggel.
Az album első kislemeze a Blue Moon nagyjából felvázolja a lemez világának hangulatát. Aki szereti a Coldplay zenevilágát, annak egész biztosan tetszeni fog ez a dal is.

       És ha már a Coldplayt említettük: Beck az idei Grammy-n Chris Martin társaságában adta elő Heart is a Drum című dalát.
 

          Beck albuma igaz, hogy meglepett, de ennek ellenére is nyugodt szívvel ajánlom mindenkinek, aki egy nyugodt, dallamos, igényes hangszerelésű, mély dalszövegű lemezre vágyik. Nem feltétlenül lesz az album, amit újra és újra meghallgat az ember, vagy amire hatalmasat bulizik. Azonban egy hűvös téli nap mellé remek aláfestő zeneként szolgálhat az otthoni bekuckózáshoz.

Megjegyzések