UTAZÁS A BLUES VILÁGÁBAN | GEORGE EZRA - WANTED ON VOYAGE


Gyerekkoromban valamiért az elképzelés élt a fejemben, hogy a blues az idősek zenéje. Nagypapáké, akik kint dolgoznak a földeken és közben énekelnek – akárcsak Rémusz bácsi a meséiben.
Aztán 2013 környékén jött egy fiatal angol fiú kamaszképpel és Rémusz bácsikat idéző füstös hanggal, aki megmutatta, hogy a blues bizony nagyon mai is tud lenni. George Ezra nem csak azért kedves a szívemnek, mert hihetetlenül bájos dalt nevezett el fővárosunkról, hanem azért is, mert egy olyan utazásra hívott meg, ami kaput nyitott számomra egy új műfaj felé.


Budapest című slágere, valamit a Blame It on Me című dala után alig vártam, hogy megkaparintsam debütáló albumát, a Wanted on Voyage-ot.
George első lemezén(ek delux változatán) 16 dalt kapunk, köztük persze rögtön az elején szerepel első slágere, a Budapest, amit nem csak Magyarországon imádnak az emberek. Budapestet 1 dallal elhagyva eljutunk Barcelonába is, ahol talál picit borúsabb a helyzet (a hangzás), viszont ennek ellenére is az egyik kedvenc dalom a maga hihetetlen nyugalmával és egyszerűségével. Barcelona után tovább utazunk, s végül a 16. megállóban Amszterdamban (Blind Man in Amsterdam) zárjuk utazásunkat Ezrával.

A kirándulásunk Ezra világában nagyon meghitt, hallgatjuk együtt a szakadó esőt (Did You Hear the Rain?), romantikus vizekre evezve álmodozunk (Song 6), filozofálunk (It’s Just My Skin), pedig igazából csak meg kellene hallgatnunk annak az embernek a válaszait, aki szeret minket, s máris vidámabb kedvre derülnénk (Listen to the Man).
81WlaB2C8eL._SL1500_
Az utazás számomra több okból is csodás volt. Egyrészről azért, mert új vizekre vezetett. Olyan műfajokba, mint a blues, a folk, de mindez nagyon fiatalos, nagyon mai, és nagyon szerethető. Másrészről azért, mert nem akar több lenni az album, mint ami. Nincs semmi túlbonyolítva rajta, egyszerű dalszövegek, egyszerű, letisztult hangzásvilággal, a dalokhoz készült klipekben sincs semmi műanyag, minden természetes és egyszerű - olykor egy kis humorra fűszerezve. Ebben az egyszerűségben pedig valahol nyugalom van.
Olyan korong ez, amit kellemes hallgatni egy álmos vasárnap reggelen, amikor szeretnénk megfeledkezni róla, hogy holnap hétfő. Kicsit kiragad napjainkból, talán az énekes különleges hangszíne képes rá, ami fiatal kora ellenére is nagy öreg zenészeket idéz vissza emlékeimbe. Pedig ez a fiú még csak 22 éves, első lemezes előadó.
Én csak remélni tudom, hogy a Wanted On Voyage után is folytatódik George Ezra zenei útja, s minket is húz magával, kézen fogva a fiatalabb generációt is, hiszen azt hiszem, hogy ez a fiatalember tökéletesen bebizonyította, hogy a bluse márpedig nem csak az idősebb korosztály műfaja. Én biztosan követni fogom.

Előadó: George Ezra
Album címe: Wanted on Voyage
Megjelenés ideje: 2014 június
Kiadó: Columbia/Sony

Megjegyzések