ILYEN AZ ŐSZ SZÁMOMRA, DALOKBAN ELMESÉLVE

Hallgatunk nyári slágereket, télen karácsonyi dalok árasztanak el minket mindenfelől, azonban szerintem nem csak ezeknek az időszakoknak vannak meg a maga kis zenéi, hanem minden évszaknak. Számomra léteznek bizonyos őszi dalok, amiket így szeptember kezdetével egyre szívesebben hallgatok. Nagyon szeretem az ősz hangulatát, a sokszínűségét. Imádom az indián nyár színes leveleit, a még meleg levegő illatát, a könnyű eső kopogását az ablakon, a száraz avarban tett séták zizegését. Ezeket olyan hangulatok, amiket egy-egy jól eltalált dal tökéletesen vissza tud adni, mert az ősz nem csak az elmúlásról, a szürkeségről és a ködről szól.
Összeszedtem tíz dalt, ami remekül lefesti, hogy miért is szeretem ezt az évszakot. Ilyen lenne szerintem az ősz, ha dal lenne...

1. Roo Panes –Silver Moon
Ez a dal számomra maga az indiánnyár. Ha színei lennének ennek a dalnak, biztosan nem csak az ezüst holdfény, hanem az arany, a narancs, a barna ezer árnyalata is eszembe jutna róla. Az úriember hangját pedig egyszerűen imádom, édes, rekedtes, melengeti a szívemet.



2. James Bay – Move Together
Kuckózós, hűvös őszi esték zenéje, amikor jó odabújni valaki mellé s lassan, halkan húzódni közelebb.




3. Járai Márk – Bájoló
Őszi estékre, amikor kint esik és hűvös van, de a lelkünket melengetni szeretnénk. Járai Márk hangja olyan, mint egy nagy bolyhos takaró, amiben végtelenül elveszek, megkarcol néhol, de a szívemet melegséggel tölti el. S nem csak a hang, hanem Radnóti gyönyörű verseinek sorai is.



4. Hozier – Cherry Wine
Azokon az őszi napokon, amikor kint ragyog még a nap, de a falevelek már burgundi színbe borultak, a levegő még meleg és édes – ilyenkor mosolyogva kell sétálni az utcán, a fülemben pedig a tökéletes háttérzene ez a dal.


5. Green Day – Wake Me Up When September Ends
Még általános iskolás voltam, amikor nagy sláger volt... akkor a szeptember még csak az iskolakezdést jelentette, ma már sokkal többet, de ez a dal minden szeptemberben eszembe jut.

6. Red Bull Pilvaker - Halott Pénz, Fluor, Deego - Szeptember végén (Szakács Gergő cover) 
Valahogy sokkal jobban szeretem ezt a dalt Szakács Gergő feldolgozásában. Nagyon passzol a hangszíne a dal hangulatához, egyértelműen itt a helyen a listán.



7. Cimorelli – Before October’s Gone
A "legsötétebb" hangzású dal a listán talán. De az ősznek ilyen arca is van. Van, hogy kint szakad az eső, és egyáltalán nem romantikus, egyszerűen csak szürke és fájdalmas.

8. Adele – Send My Love (To Your New Lover)
A keserédes búcsú, ahogy elköszönünk a nyártól. Tartással, finom nőiességgel.


9. OneRepublic – Au Revoir
Nem könnyű témát dolgoz fel a dal, nagyon keserédes, én mégis imádom. Tökéletes harmóniát áraszt számomra. Brent cselló játékát, a zongorát és Ryan hangját akarom hallgatni, egy bögre forró teát fogni a kezemben és bentről nézni, ahogy kint szakad az eső.


10. Imagine Dragons – Not Today
A hangulat, ahogy lassan lépésről lépésre átkúszik az időjárás az őszbe. Ahogy lehullnak a levelek a fákról. Tudjuk, hogy muszáj elengednünk valamit és jön valami új, de nem sietünk, lépésről lépésre haladunk.  


Ilyen hát szerintem az ősz, dalokban elmesélve. Sokszínű, van hogy boldog és színes, van, hogy fájdalmas és szürke, mégis van benne valami, mély, nyugodt rezgés, ami miatt nem tudom nem kedvelni.

Megjegyzések